Slikoviti prikaz navigacionih uputstava na jednom sajtu, upotreba ilustrovanih likova kako bi se na internetu predstavio jedan tim ili postavljanje ilustracija uz lične podatke na vizit karti, samo su neke od mogućnosti primjene grafičkih ikonica.

Bilo da su linijske i minimalističke, monohromatske ili polihromatske, kreirane u 2D ili u 3D tehnici, inovativne ili retro, apstraktne ili fotorealistične, grafičke ikonice u svakom slučaju mogu da budu od velike koristi prilikom izrade sajta, mobilne aplikacije ili nekog grafičkog rešenja.

Pokazalo se i u praksi da korisnici veoma pozitivno reaguju na postojanje ikonica na jednom sajtu, jer ga to čini vizuelno bogatijim, pa i prijatnijim za korišćenje. Zbog toga ih veb dizajneri rado i koriste u svojima radovima.

Kolekcije grafičkih ikonica najčešće su osmišljene tako da prate jedan stil ili način dizajniranja, a dostupne su uglavnom u vektorskom obliku, u vidu AI, PSD ili SVG formata. Često su i prilagodljive po veličini, boji i drugim parametrima, što u velikoj mjeri dizajn vebsajta može učiniti praktičnim.

Postoje brojni sajtovi koji mogu poslužiti kao korisni resursi za besplatno preuzimanje ikonica, kao i svih drugih vektorskih grafičkih elemenata. Pored toga, veliki broj onlajn platformi specijalizovanih za vektorska rješenja u svojoj ponudi ima i pristupačne ikone premijumskog kvaliteta.

Podeljene su najčešće po kategorijama, što potragu za kolekcijom ikonica za vaš sledeći projekat čini mnogo lakšom. U zavisnosti od teme projekta, zavisiće i tematika ikonica. Srećom, na internetu su dostupne stotine hiljada kolekcija ikonica različite tematike, veličine, teksture i stila.

Celokupni kompleti najčešće su otvoreni i slobodni za dalje korišćenje, ali prvobitno treba pažljivo pročitati licencu kojom su obavezani. A, s obzirom na to da dizajneri stalno smišljaju još inovativnije, zanimljivije i kreativnije kolekcije, lako se mogu pronaći idealna rešenja u svakoj oblasti.

Za vas smo ovaj put izdvojili primjere atraktivnih kolekcija grafičkih ikonica koje vam mogu pomoći da pronađete inspiraciju za sledeći vebsajt ili grafičko rešenje koje budete kreirali.

 

Izvor: PopArt studio

POPULARNI KURSEVI

Prijavite se za naš newsletter