ANDROID PROGRAMIRANJE

IZBACI SVOJU PRVU APLIKACIJU NA PLAY STORE-U

Kurs Android programiranja namenjen je svima koji žele da se profesionalno bave programiranjem aplikacija za pametne telefone i tablet uređaje. Akcenat obuke je stavljen na sticanje osnovnih programerskih znanja i brzo prilagođavanje na Android okruženje. Ovaj kurs je koncipiran tako da se stečena znanja provjeravaju izradom same aplikacije.

Cilj kursa je obuka korisnika za poslove Android programera. Ovo podrazumjevaju razvoj aplikacija koji su namjenjene izvršavanju na operativnom sistemu Android. Iako se u web browser-u Android uređaja mogu izvršavati i Web aplikacije, aplikacije koje su napisane za Android OS imaju prednost, jer imaju bolje performanse, kvalitetniji korisnički interfejs, i mogu upravljati resursima sistema. Android aplikacija može da koristi senzore uređaja poput akcelerometra, žiroskopa i GPS prijemnika, da pristupa kontaktima, kalendaru i nalozima na mobilnom uređaju, da objavljuje notifikacije korisniku u slučaju važnih događaja u aplikaciji, da pristupa fajl sistemu, dokumentima i slikama iz albuma korisnika, da upravlja podešavanjima uređaja, da koristi kameru, mikrofon i zvučnik uređaja, da pravi pozive ka drugim mobilnim uređajima i šalje SMS poruke, da koristi WI-Fi, Bluetooth i NFC tehnologiju, da dijeli sadržaje sa drugim aplikacijama na Android uređaju. Android programeri imaju mogućnost da svoje aplikacije plasiraju na tržište preko Google Play servisa.

O kursu

Za programiranje Android aplikacija koristi se programski jezik Java i Android SDK objektno-orijentisana biblioteka sa raznim pomoćnim alatima kao što su: emulator Android uređaja i alati za debagovanje i testiranje. Okruženje koje se koristi za razvoj je Android Studio.

U toku kursa izučava se programski jezik Java, kao i principi objektno-orijentisanog programiranja jer se za razvoj programske logike Android aplikacija koristi jezik Java i objektno-orijentisani Android SDK. Izučava se i jezik XML jer se koristi za definisanje korisničkog interfejsa Android aplikacije, ali i za definisanje raznih konfiguracionih fajlova.

Na kraju kursa polaznik treba da razvije Android aplikaciju sa intuitivnim korisničkim interfejsom, koja će koristiti Web sadržaje dostupne preko Web servisa.

*Mogućnost plaćanja na rate

Šta ćete naučiti na ovom kursu:

 1. Uvod u Android programiranje
 2. Upoznavanje sa razvojnim okruženjem
 3. Istorija i razvoj Androida, arhitektura Android sistema, instalacija SDK
 4. Razvoj virtuelnog uređaja (emulatora), kreiranje nove android aplikacije, struktura projekta po folderima
 5. Fajl AndroidManifest.xml, aktivnosti i klasa Activity, životni ciklus aktivnosti
 6. Kreiranje aktivnosti, resursi u Android aplikacijama, upravljanje i pristup resursima, tipovi resursa
 7. Rad sa resursima
 8. Rad sa stilovima
 9. LinearLayout, RelativeLayout, TableLayout, GridView
 10. ListView
 11. Adapteri
 12. Rad sa menijima
 13. Rad sa dijalog prozorima
 14. Rad sa Context menijim
 15. Događaji
 16. Rad sa intentima
 17. Rad sa Actionbar-om
 18. Toast poruke
 19. REST api – JSON

 

ads

Grupna obuka

Cijena 550KM

Upiši ovaj kurs

Obuka 1 na 1

Cijena 1000 KM

Upiši ovaj kurs

Prijavite se za naš newsletter